Prikkelbaar darm syndroom

Prikkelbaar darm syndroom (PDS) is de meest voorkomende chronische darmstoornis.

PDS staat ook wel bekend als spastische dikke darm. Deze laatste omschrijving daarentegen is niet geheel juist omdat de klachten zich vaak niet tot de dikke darm beperken.

Vaak uitten de klachten zich ook in de maag en de dunne darm. Veel koolhydraten (zoals FODMAP’s) worden slecht verteerd en niet geabsorbeerd in de dunne darm.

Onoplosbare vezels kunnen niet gefermenteerd worden door bacteriën in de darm, terwijl oplosbare vezels wel worden gefermenteerd door de darmbacteriën.

Sommige enkelvoudige suikers (monosachariden), oligosachariden (korte keten suikers) en suikeralcoholen zijn ook onverteerbaar en/of kunnen niet geabsorbeerd worden door de darm, maar worden afgebroken door de darmbacteriën tot gassen.

Om minder gassen in de darm te krijgen is het advies om minder specifieke koolhydraten te eten 

Wat betekent FODMAP
FODMAP staat voor fermentabele, Oligo-Di-, monosachariden en (and) polyolen. FODMAP’s zijn koolhydraten die in veel natuurlijke en bewerkte producten voorkomen. Deze koolhydraten zijn, lactose, fructose, fructanen, galactanen en suikeralcoholen(polyolen).

1Meal heeft in samenwerking met de diëtisten van CARAS een aantal recepten ontwikkeld om het werk voor jou zo veel mogelijk uit handen te nemen.

Door middel van een FODMAP vrije maaltijdbox maken wij het jou veel makkelijker jouw belangrijke dieet te volgen! 

Heb je interesse in deze box?

Vul dan in onderstaand formulier jouw gegevens in.

Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op!